Wijnen voor het Indiase Eten – voor de gewone man

Iedereen gaat naar India tegenwoordig. Iedereen doet met het outsourcen mee. Al het IT lekker naar India brengen, lekker een week in warme India verblijven, dat werk. De vaakst vraag die ik tegenkom bij collega India bezoekers is – wat drinken Indiase mensen met hun eten in India?

Ja, wat eigenlijk? Wijn maken we niet zoveel van. Bij liqueur en andere alcohol denk je niet meteen aan iets Indiaas. Nou, en? Echter, geniet alcohol van een zeer slechte imago; in de ouderwetse onderdelen van de Indiase samenleving en eigenlijk ook Bollywood. Het was een handige tool in een film om naar de Schurk te wijzen – die met de drank en de duivels lach. Het is pas recentelijk dat het in de Bollywood films wordt afgebeeld als iets wat ook goed gewilde mensen drinken. De meeste mensen die je tegen zou komen in het bedrijfsleven, hebben niks tegen een drankje, zeker niet de mannen; nou, vrouwen, das even ander koek.

Wat drinken we dan met het eten? Water, meestal.

In het zuiden, drinken we ook een soort verwaterd karnemelk met een soort van gember erin, het heet Moru. In het noorden, drinken we of een verfrissend zure drank wat Nimbu Pani heet, anders drinken we Lassi, een soort dikke yoghurt drankje met safran erin. Dit werk past echt perfect bij Indiase eten.

Alleen, wij drinken ook alcohol! Wij houden van onze vieringen een feesten met lekkere Indiase gerechten en steeds vaker mag de wijn daar niet meer bij ontbreken!

De meeste Sommeliers wijzen naar de Riesling als de Heilige Graal voor Indiaas eten. Ik vind van niet. Ik raad echter een semi-droog Cava aan, of een semi-droog Prosecco. Pak dus geen Brut of sec, demi-sec is best. Als het niet te heet eten is, kan soms zelf een dulce Prosecco. Ik ben geen sommelier hoor, maar ik vind dat de erg droge riesling alle smaken van het eten van de tong afscheurt. De demi sec bubblies, aan de andere kant houden een zoete smaak bij, wat de smaken van het Indiase eten aanvult. Die zijn wel te vinden in de Albert Heijn en de Gall en Gall. Let wel op, de vaakste Cava en Proseccos in de supermarkt zijn wel erg droog. Dus je moet echt opletten dat je de demi-sec of de Dulce pakt.

Stel dat je geen bubbly wijnen wilt. Kan jij dan nog een Pinot Gris, het liefst met een Alsace afkomst of een Oregon afkomst. Als je geen Pinot Gris kan vinden, zou ik voor de Pinot Grigio kiezen. Als je geen fijnproever bent, ga je het verschil waarschijnlijk niet eens proeven. Ze zijn beiden lekker!

Deze wijnen passen bij het Indiase eten die we in Nederland kennen. Dat is Noord Indiase eten, met naan brood, tandoori gerechten, paneer, roti en paratha. Vindaloo komt uit oost India, vanuit Porugees beïnvloede Goa en bij een Vindaloo zou ik ook het liefst een bubbly of een Pinot Gris hebben.

Ik zat gisteren een lekkere aloo paratha te eten toen mijn man een Temparanillo ging bestellen. (Dat is een zware rode wijn uit Spanje, word ik altijd gedronken van). Ik in de war. Temperanillo? Met aloo paratha? Het was wel slim, want wij hadden alleen aloo paratha, niet scherp, gegeten met boter. En de temperanillo paste best bij hoor. Lekker fruitig, niet zuur en vrij jong. Goh, wat genot ik daarvan! Ik hoop dat ik met dit bericht geen sommelliers, of fijnproevers van het Indiase eten ga schokkeren. Misschien raad ik wel iets dood stom aan hoor, allen het is echt wel lekker zo!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s